Svett

Min kropp reagerar på (för mig) stressiga situationer bla genom att svettas, det rinner på överkroppen. Inte så fresh. Denna vecka hände det vid hämtning i skola och på förskola, vid en kort julklappsshoppingtur och i stallet. Innan vi ens hunnit börja rida. Konstigt nog inte på första gruppterapisessionen.

Malte har alltid haft lätt att svettas om huvudet. Rätt ofta när han ammade som bebis så trängde det ut svettpärlor på panna och hjässa. När hans lilla kropp förra sommaren var full av olika smärtstillande mediciner svettades han kopiösa mängder om huvudet. Svetten på örngottet låg som en kall gloria runt hans lockiga hår. Vi vände på kudden och bytte både kudde och örngott både nu och då.

Vi hade flera läkare och en läkare från det speciella Smärtteamet som försökte förstå varför han svettades så mycket. Den enda förklaringen de kunde komma på var att kombinationen av alla medicinen tillsammans med stressen i hans kropp utlöste det.

När han började med cellgifter svettades han fortfarande enorma mängder. Direkt när cellgifterna sattes in skulle alla kroppsvätskor från hans lilla kropp hanteras med handskar, slängas på speciellt ställe och när sängkläder eller filtar fick kiss eller kräk på sig skulle dessa slängas i speciell gul tvättsäck med giftsymbol på. Allt för att inte utsätta någon eller något som inte behövde utsättas för gifterna i onödan.

Hur var det då med svetten? Hans ibland plaskblöta hår? Var svetten giftig? Var jag tvungen att klappa mitt barn på huvudet med handskar? Skulle jag låta bli att pussa hans panna?

Personalen på Q84 hade aldrig riktigt varit med om att någon svettades som Malte gjorde, men de kom fram till att visst fanns det risk att även hans svett var giftig.

Under en stund där när de första cellgifterna rann in i hans kropp försökte jag hitta andra ställen att klappa honom på, där det kändes naturligt och inte tafatt. Kände jag inte att det sved lite på läpparna när jag pussat på honom på hans svettiga panna? Jag tror jag tom försökte stryka honom över håret med handskar på. Men snabbt gjorde jag helt om. Kroppsvätskorna som kommer ur honom innehåller rester av det gift som runnit rakt in i hans hjärta. Gift i hans hjärta. Om det rinner rakt in i hans hjärta, då kan jag få lite på händerna också.  Jag var riktigt arg för att de där cellgifterna gjorde mig så pass spak att jag kände att jag inte kunde ta hand om mitt barn som jag ville. Det gick bara inte att orka vara orolig för gifter i hans svett.

Olika typer av svett. Jag vet vilket jag fördrar alla dagar i veckan.

20131220-220026.jpg

Malte dagen efter den stora operationen, 25 juli 2012. Ser ni den svettiga kudden?

Annonser

2 thoughts on “Svett

  1. All denna oro. Jag vet att du inte har något val, men jag måste ändå säga att jag beundrar dig/er. Det är så mycket ni genomgår som jag inte kan sätta mig in i. Kram till er alla och speciellt till dig Helena! Kram Åsa

  2. Giftig svett…..jo du, vänta tills Tonårs-Malte kommer hem och sparkar av sig gympadojjorna i hallen……då finns anledning till oro för ev. ohälsosamma ångor…..haha! ”Plocka aldrig upp tonårsstrumpor utan handskar” 😉
    Varmaste, varmaste Kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s